Skip links

Gelegen te Laarne, in Oost-Vlaanderen, is Stoeterij Trojaan sinds jaar en dag een vast gegeven in de drafsport. Elk jaar volgt een vast ritme. Merries werden van kilometers ver gebracht om te insemineren met hengsten die al dan niet op de stoeterij aanwezig waren en vele van deze merries kwamen het jaar nadien terug om te bevallen van hun veulen. Vanaf maart tot augustus vierde men hier het hoogseizoen van de paardenfokkerij. Alles werd in goede banen geleid door eigenaar Dirk Van De Walle, in de omgeving beter gekend als ‘To’. Hij heeft in de loop van de jaren een ongelooflijke kennis opgedaan en liet zich telkens bijstaan door deskundige dierenartsen. Stoeterij Trojaan gaf een full service: de beste hengsten van de drafsport werden er gekruist met de beste merries. Hier werden kampioenen geboren.

Ook al bleef de fokkerij draaien op volle toeren, eisten de jaren hun tol. De gezondheid van To was niet meer optimaal. Fysiek werd het moeilijk om de intense arbeid, die gepaard gaat met het verzorgen en begeleiden van paarden, te blijven doen. Hierdoor werd beslist om het fokkerijseizoen van 2024 niet meer op te starten. Na jaren van succes is het een mooi gegeven om te kunnen stoppen op een hoogtepunt.

Laarne en omstreken heeft, naast Stoeterij Trojaan, nog meer succesverhalen op haar grondgebied. Danny De Mol is doorheen de hele streek gekend als ondernemer en voormalig eigenaar van Grondwerken De Mol en DM Recycling. Momenteel is hij actief als de stuwende kracht achter het bedrijf DM Equine. DM Equine is dé referentie en specialist in aanleg van pistes, plaatsen van omheiningen en aanleg van totaalprojecten binnen de hippische sector. Een onbekende in de paardensector is Danny zeker niet. Als medeorganisator van Flanders Horse Event, beter bekend als jumping Beervelde, heeft hij jarenlang de taak op zich genomen als logistieke verantwoordelijke, relatiebeheerder naar diverse partners en trouwe sponsor van het event. Naast dit evenement, sponsort hij regelmatig de DM Masters op andere jumpings en is de hindernis van DM Equine in talloze pistes te zien.

Danny heeft drie kinderen, die al snel de paardenmicrobe te pakken hadden. De eerste pony’s werden aangekocht en de weg naar de LRV was gevonden. Later kwam de overgang naar de paarden. Zowel op regionaal, nationaal als internationaal niveau brachten de kinderen hun paarden op wedstrijden uit. Ook al was de liefde voor het paard groot, kozen de kinderen toch om hun focus te leggen op hun studies en op het stichten van hun gezin.

Al snel volgde voor Danny de logische beslissing om met zijn merries te fokken. In eerste instantie was dit een hobbymatig gegeven, maar een geboekt succes wordt al snel herhaald. Via Patrick Gansbeke kwam de eerste merrie, genaamd Corina Z. Deze merrie vervulde eerst haar taak als leermeester voor de kinderen, waarna ze nog enkele leuke veulens heeft gegeven.

Het verhaal van Danny kruist op verschillende momenten het leven van Caroline De Rooze. Zij deelden een jarenlange vriendschap en vonden een samenwerking in hun passie voor paarden. Jaar na jaar werkten zij samen aan het verhaal van Flanders Horse Event, aan de zijde van Patrick Gansbeke.

Danny kocht de merrie Capriati vd Heffinck, samen met Caroline en haar ex-partner. Capriati genoot een sportieve carrière met Jo De Witte in het zadel en nadien namen de kinderen van Danny de teugels over. Dit alles gebeurde onder het management van Caroline. Het was haar taak om het paardenbeleid te voeren en de kinderen onder haar toezicht oog te begeleiden op jumping. Capriati vd Heffinck eindigde uiteindelijk haar mooie sportcarrière en kon worden ingezet in de fokkerij. In een samenwerking met Tal Milstein besloten Danny en Caroline in 2019 om enkele sportmerries in de zetten in de fokkerij. Dit ging telkens om merries die zelf een hele carrière op hoog niveau achter de rug hadden, waardoor de moederlijnen telkens bevestigd waren om een beloftevol sportpaard te fokken. Het paardenbestand groeide snel. De veulens gingen naar de opfok tot ze oud genoeg waren om hun eerste stappen als sportpaard te zetten.

Hier bleef het niet bij. Er volgden al snel andere interessante paarden, waaronder zowel veulens als merries met zeer goede bloedlijnen. Via het bedrijf, DM Equine, bouwde Danny een langdurige en goeie zakenrelatie en vriendschap op met Tom De Craene, eigenaar van Stal Den Bisschop. Op regelmatige basis kwamen Danny en Caroline langs bij Tom en Ines, waarbij ze meer dan eens hun oog lieten vallen op enkele beloftevolle paarden. Zo werd Online VD Bisschop aangekocht voor de fokkerij. Eveneens verhuisden er enkele interessante veulens en sportpaarden naar de stallen van Danny en Caroline. Via een andere weg kwam de goedgekeurde BWP hengst Timon Van Den Begijnakker op hun pad. Timon had voor zijn jonge leeftijd al een heel parcours afgelegd, waaronder de voorbereiding voor de BWP-hengstenkeuring en de veiling van Suus Kuyten. Danny en Caroline konden Timon met zijn groot potentieel niet laten schieten. Na een verdiende rustperiode is hij nu bezig aan zijn opleiding tot sportpaard. Hierdoor breidde het paardenbestand uit op alle vlakken en groeide de expertise op alle fronten: veulens, jonge paarden en hengsten. De veulens die geboren worden in de stallen van Danny De Mol dragen allen het achtervoegsel “DM”;

Als een paardenbestand groeit, moet er logischerwijs op termijn worden uitgekeken naar uitbreiding. Danny en Caroline gingen op zoek naar een plaats waar zowel de veulens, fokmerries, sportpaarden en dekhengsten konden worden ondergebracht. Zo gingen ze op zoek naar de ideale locatie in hun regio. Hier kruist hun verhaal met dat van Stoeterij Trojaan. In overleg met To werd de toekomst van het bedrijf besproken. Zo werd er besloten om Stoeterij Trojaan over te nemen en nieuw leven in te blazen. De accommodatie wordt gerenoveerd om te beantwoorden aan een ideale stoeterij waar fokkerij met dekstation en opleiding van jumpingpaarden centraal staat. Zo werd er met pijn in het hart afscheid genomen van het prachtige domein D’heyboght in Beervelde. De nieuwe uitdaging en het uitkomen van de lang gekoesterde droom van Danny en Caroline om een kwalitatieve fokkerij op te bouwen, laat hun blik echter vooruit kijken.

De stoeterij zal voorzien worden van alle nodige faciliteiten. Van een dekstation met labo, tot een opfokstal met het nodige weiland en pistes en een aquatrainer voor de sportpaarden. Bij Stoeterij Trojaan focussen we op een paardvriendelijk beleid. De liefde voor en het welzijn van het paard staat centraal. Elk paard krijgt de kans om te groeien, zowel mentaal als fysiek. Enkel zo kunnen paarden optimaal ingezet worden, of het nu als sportpaard of fokmerrie is. Ook de ‘gouden oude’ paarden slijten hun dagen bij ons. Zij hebben al hun kunnen gegeven voor ons en nu geven wij hen de liefde terug die ze verdienen.

Elke dag is een dag waarop het mogelijk is om de visie uit te breiden en ambities waar te maken. De bekende ponyhengst Pablo, die door een kwetsuur niet meer kan deelnemen aan de topsport, zal de stal vervoegen om nog ingezet te worden als dekhengst. Hij mag nog genieten van een ‘fin de carrière’ met sport op een lager niveau. Hij heeft meerdere proeven op het hoogste niveau gesprongen en gewonnen, met tal van ambitieuze ruiters. Hij heeft al meerdere nakomelingen, die het allen goed doen in de sport en met hun gouden karakter elk hart veroveren. Pablo keert terug naar zijn roots in Oost-vlaanderen en zal daar terug in de sport worden uitgebracht door een jong talent. Danny kijkt met hem ook al naar de toekomst met een hopelijke opvolging bij de kleinkinderen.

Stoeterij Trojaan is een voorbeeld van de moderne fokkerij, maar dit met een mooie en succesvolle historiek. Met Danny De Mol en Caroline De Rooze aan het hoofd, zullen zij de komende jaren inzetten op het verder bouwen aan hun visie en bedrijf. Wanneer de realisatie voltooid is, zullen zij deze vol trots presenteren aan de paardenwereld.

This website uses cookies to improve your web experience. Check our Privacy Policy for more information!